Jan Tore Sanner - Finansminister fra 2020—2021, tidligere Kunnskapsminister
«Jeg har stor tro på overgangsarbeid. Jeg har hatt gleden å ha hatt flere både i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, i Kunnskapsdepartementet og til høsten starter vi opp i Finansdepartementet. Jeg ser at det betyr mye for de som får den muligheten.»
Hvordan fikk du vite om Fontenehuset Oslo sentrum?
Jeg ble kjent med Fontenehuset i 2012. Da var jeg med i en serie som TV2 laget som het: «Prøv mitt liv». Og da bodde jeg hjemme hos en som heter Geir i én uke. Jeg visste jo ingen ting om han, heller ikke at han slet med psykiske helseutfordringer. Men etter hvert så ble vi godt kjent, og han var et aktivt medlem av Fontenehuset Oslo sentrum. Vi var mange ganger på huset og der ble jeg kjent med mange av de andre medlemmene av Fontenehuset. Jeg sto i oppvasken og var med på en del av aktivitetene, og forsto at dette er et tilbud som betyr veldig mye for mange.
Hvilken betydning tror du fontenehus har for mennesker med psykisk sykdom?
Jeg tror Fontenehuset er en trygg ramme hvor man kan være seg selv, og hvor man også kan være med på både aktiviteter og arbeid. Jeg har stor tro på overgangsarbeid. Jeg har hatt gleden å ha hatt flere både i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Kunnskapsdepartementet og til høsten starter vi opp i Finansdepartementet. Jeg ser at det betyr mye for de som får den muligheten. Er det en situasjon, et møte eller et øyeblikk som har gjort spesielt inntrykk på deg i møte med Fontenehuset Oslo sentrum? Det er mange, mange øyeblikk. På Fontenehuset har jeg truffet enkeltmennesker som har mye i bagasjen og som sliter, men som likevel opplever at hverdagen på Fontenehuset er fin. Det gjør inntrykk. Men hvis jeg skal trekke frem ett møte, så må det være en av de som var på overgangsarbeid i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, hvor han kom opp på mitt kontor. Vi sto og pratet litt og så ut av vinduet nedover mot høyblokka. Også sa han at: «Faren min jobbet i departementet, han skulle ha sett meg nå». Det synes jeg var veldig flott, for han opplevde en sterk stolthet over å jobbe i departementet og han hadde hatt så lyst til å vise det til faren sin.
Kan du beskrive Fontenehuset med tre ord?
Det er ikke veldig lett, men jeg tror at de som bruker Fontenehuset opplever at de blir møtt med respekt. Og det er utrolig viktig at man blir møtt med både tillit og respekt. Fontenehuset er også veldig inkluderende og det legges vekt på arbeid. Jeg husker Geir sa til meg at han var så lei av sånne varmestuer med vafler og syltetøy. Fordi man sleit litt psykisk så skulle man bare ha det hyggelig. Det er godt med vafler altså, men ikke hver dag. Og han hadde lyst til å være i aktivitet, men trengte den trygge rammen.
Hva ville du sagt til en arbeidsgiver som vurderer å starte et overgangsarbeid med oss?
Det jeg vil si er: Du kommer ikke til å angre. Det gjør noe med arbeidsmiljøet, på en positiv måte, og alle de jeg har snakket med som har hatt overgangsarbeid er bare positive.
Gratulerer, du er Helseminister for en dag! Hva er din kampsak for psykisk helse?
Jeg ville jo samarbeidet med kunnskapsministeren da. For barn og unge handler det om å bygge et godt lag rundt dem. Vi ser at det er mange unge som sliter i dag og det er viktig at man bygger kompetansen rundt de barna, at det er trygge voksenpersoner og at det er lav terskel. Det at man har helsesykepleiere på skolene er kjempeviktig, for det skaper en trygghet og det er en lav terskel for å få den hjelpen man trenger.